Zoek op plaats:
Gratis inschrijven mailinglist:
Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op woensdag 9 januari 2019.


Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 3.300 kilowattuur elektriciteit. Bij een prijs van €0,20 per kWh, zorgt dat voor een jaarlijkse elektriciteitsrekening van €660. Door zuinig om te gaan met energie, help je het klimaat een handje én kun je je energierekening verlagen. Hier zet tien tips voor jou op een rij om op stroom te besparen.

 

Vervang de lampen

Verlichting is in veel huizen de grootste stroomverbruiker. Vervang alle gloeilampen in huis voor energiezuinige ledlampen en bespaar tientallen euro's per jaar op stroom. Laat verlichting bovendien niet onnodig aan staan, ook al heb je zuinige lampen.


Was minder heet

Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel stroom. Om vuile was goed schoon te krijgen op een lagere temperatuur, moet je wel langer wassen. Daarom duurt een was op de eco-stand vaak langer dan een gewoon programma. Maak ook gebruik van de eco-stand van andere apparaten, zoals de computer en de afwasmachine.

 

Vervang je vloerverwarmingspomp

De vloerverwarmingspomp pompt het warme water in huis rond. De meeste Nederlanders met vloerverwarming hebben een oude pomp die maar één stand heeft. Deze pompen staan het hele jaar op vol vermogen aan, ook als de verwarming niet aan staat. Er zijn inmiddels vloerverwarmingspompen op de markt die veel efficiënter werken dan oudere modellen. In plaats van €130, betaal je dan dus nog maar €20 per jaar aan stroom. Wil je je pomp niet vervangen? Kijk dan of je hem op de laagste stand kunt zetten en in de zomermaanden helemaal uit.

 

Vergelijk je energie

Energie vergelijken is sinds 2004 al één van de grootste besparingen als het gaat om de verlaging van de vaste kosten. Door dezelfde energie te ontvangen maar alleen een andere maatschappij te kiezen kun je al honderden euro’s per jaar besparen.