Zoek op plaats:
Gratis inschrijven mailinglist:
Nieuwsoverzicht

Nieuwsbericht geplaatst op maandag 7 januari 2019.


Beleggen kan op veel manieren. Bijvoorbeeld via een beleggingsfonds, door aandelen te kopen of door geld in vastgoed te steken. Ook beleggen in duurzame panden wordt steeds populairder. Wat zijn de voordelen daarvan?

 

Wat is een duurzaam pand?

Er zijn een aantal verschillen tussen ‘gewone’ panden en duurzame panden. Bij de bouw of renovatie van een duurzaam pand zijn bijvoorbeeld gerecyclede materialen of milieuvriendelijke materialen gebruikt, zoals duurzaam hout. Daarnaast werkt de verwarming bijvoorbeeld via een energiezuinige warmtepomp. De isolatiewaarde van muren, ramen en vloeren in dit soort panden is veel hoger dan in andere panden. Ook hebben veel duurzame woningen en bedrijfspanden zonnepanelen of kleine windmolens op het dak om zelf stroom op te wekken voor bijvoorbeeld verlichting en airconditioning. Bij sommige duurzame gebouwen is de airconditioning zelfs helemaal overbodig dankzij een speciale dakbedekking. Ook staat er soms een regenton om water op te vangen voor planten of toiletten.

 

Investeren in een duurzaam pand is interessant

Beleggen in een duurzaam pand heeft een aantal voordelen. Wil je de woning of het bedrijfspand gaan verhuren? Dan is duurzaamheid belangrijk, omdat veel huurders de voorkeur geven aan een duurzamer pand. Niet alleen omdat ze begaan zijn met het milieu, maar ook vanwege de lagere energielasten. Dankzij deze voorkeur van huurders leveren duurzame panden rond de 10% meer huur op. Dat hoor je natuurlijk graag als je een pand als belegging koopt. Een ander voordeel van beleggen in duurzame woningen of bedrijfspanden is dat ze gemiddeld 9% meer waard zijn dan niet-duurzame. En dat wordt waarschijnlijk alleen maar meer.


Twijfels of een pand duurzaam is?

Als je een pand gaat bekijken, kun je vaak zelf al zien of het duurzaam is. Maar lang niet altijd. Gelukkig zijn er verschillende certificaten die gelden als ‘bewijs’ dat een gebouw echt duurzaam is. Een goed voorbeeld van zo’n certificaat is de EPC. Dit is een verplichte duurzaamheidsberekening voor panden. Op basis van deze berekening kun je zien hoe duurzaam een gebouw is. Maar er zijn nog veel meer certificaten die de duurzaamheid van een pand toetsen, waarvan de PHPP en de BREEAM wel de bekendste zijn. De punten waarop panden getoetst worden zijn meestal gezondheid, milieu, energie, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

 

Hoeveel kan ik lenen?

Je hebt een mooi en geschikt duurzaam pand gevonden dat je graag wilt kopen als belegging. Waarschijnlijk heb je daarvoor extra geld nodig, dat je ergens moet lenen. Dan komt de grote vraag om de hoek: hoeveel kan ik lenen? Op de websites van veel banken kun je zelf berekenen hoeveel je kunt lenen. Ook zijn er vergelijkingssites die je helpen de geschiktste en voordeligste aanbieder te kiezen. Je kunt daar belangrijke zaken als rentetarieven, kosten en voorwaarden bekijken, die flink kunnen verschillen per geldverstrekker. En je wilt natuurlijk een zo gunstig mogelijke lening afsluiten om je belegging financieel aantrekkelijker te maken. Maar bedenk wel dat lenen om te beleggen risicovol is. Als de waarde van het pand daalt, heb je een flinke strop. Leen dus nooit te veel.